Jeroen Bosz ontwerp, toeval of voorbestemd?

Wat dachten mijn ouders. Laten we onze zoon Jeroen noemen. Jeroen Bosz. Het lijkt verdomd veel op de naam van de schilder, Jheronimus Bosch (‘s-Hertogenbosch, circa 1450 – aldaar begraven, 9 augustus 1516). Hij ging de geschiedenis in als ‘den duvelmakere’ (de schepper van duivels) en als schilder van satirische voorstellingen, maar hij is vooral van betekenis als vernieuwer van de bestaande beeldtraditie. Hij gaf op vindingrijke wijze invulling aan bestaande motieven en bedacht een reeks van nieuwe composities. Het gevolg hiervan is dat de precieze betekenis van een deel van zijn werk vandaag de dag onbekend is. Hoewel hij al tijdens zijn leven een beroemd schilder was, en hij zelfs opdrachten van het hertogelijk hof in Brussel kreeg, is er vrij weinig over hem bekend. (bron – Wikipedia)

Dromen over striptekenaar worden
Jeroen Bosz tekende als klein kind erg veel. Met veel plezier allerhande krabbels, illustraties en fantasieën kropen uit de hand door de pen op het goedkope printpapier. Bij de vraag wat wil je later worden als je groot bent Jeroen? Tekenaar, striptekenaar. Jeroen Bosz heeft dit echter nooit waar weten te maken en deze droom ook nooit gevolgd. Althans niet in die zin.

Op latere leeftijd (18) kiest Jeroen Bosz via een omweg voor de studie Grafisch Vormgeven. Met veel plezier en passie werkte Jeroen Bosz aan diverse schoolse opdrachten maar was op school niet veel te zien. Er op uit, zijn eigen plan trekken paste veel beter.

Geschiedenis vormgever Jeroen Bosz

Tijdens één van zijn stages kreeg Jeroen Bosz nog wel eens kritiek op het geleverde werk. Is dit wat je maakt? Misschien is het beter dat jij een ander vak gaat uitoefenen. Gekwetst en gekweld ging Jeroen na een stage-dag weer naar huis.

Ertussenuit
Toch had Jeroen Bosz het idee ooit voor zichzelf te werken. Een eigen plek, een eigen studio. Na zijn studie was vastigheid geen optie. Iets zien van de wereld. Op plekken komen waar je alleen over kan dromen. Een jaar backpacken door Australië vond hij geweldig. De tijd vloog voorbij. Soms keihard werken, dubbele banen, sparen om vervolgens weer een tijd te kunnen genieten. Lang leve de lol. Na Australië direct door naar Nieuw Zeeland om hetzelfde trucje daar nog eens dunnetjes over te doen. Na 25 maanden via de Cook Islands naar India en weer terug naar Nederland.

Serieus aan de slag
Weer terug in Nederland met wat minder wilde haren inmiddels wordt Jeroen Bosz vader van twee geweldige zonen. Deze zijn de wereld voor hem. Ondertussen gaat hij aan de slag in een grote DTP studio als klein nummertje uit de reeks van velen. Productiewerk is er niets bij. Hier doet Jeroen Bosz echter veel ervaring op en leert vliegensvlug te werken. Weliswaar zonder enige creativiteit maar het is een start.

Na deze periode komt Jeroen Bosz terecht bij een fotostudio. Ja passie voor fotografie is er. Alleen in samenwerking met vormgeving. Professioneel fotograferen vind Jeroen Bosz supertof maar laat dit aan een ander over. Om op deze manier fotografie te verwerken in zijn vormgeving. Jeroen Bosz leert ook hier heel veel over het vak vormgeving, communicatie en reclame. Maar die uren, die vaste kantooruren zijn killing. Waarom? Hij kan werkelijker niet voldoende tijd doorbrengen met zijn kinderen. Ze worden groot en heel snel. Die tijd draai je niet terug en zet je niet even stil denkt hij.

Van koers veranderen
Nee, Jeroen Bosz kiest niet voor het werken van minder uren. Hij kiest ervoor zelfs meer uren te werken en harder waar nodig. Werk aan de winkel. Als hij maar zelf kan bepalen er voor zijn kinderen te zijn. Na school net even die uurtjes meepakken die ze nodig hebben. Een vader die ervoor ze is. En werken aan Jeroen Bosz ontwerp dat komt op de momenten dat ze naar school zijn. ’s Avonds, in het weekend. Passie in mijn leven, vormgeving en mijn kinderen. Gelukkig mag Jeroen Bosz zijn passie voor beiden delen met zijn lieftallige partner, Sylvana Volkers, die onlangs ook gekozen heeft voor dezelfde zelfstandigheid en werkt als vormgeefster in haar eigen bedrijf genaamd Doodleloo.

Google-Beoordeling
4.9
Gebaseerd op 17 recensies
js_loader